SV | ENG

SV | ENG

Vår seniorkonsult Peter Malmborg om vikten av nyfikenhet

Additudes seniorkonsult och arkitekt Peter Malmborg om vikten av nyfikenhet och oväntad nytta av gamla kunskaper.


Peter Malmborg -Desaturated -_MG_6979

Vad ser du som den viktigaste egenskapen hos en konsult/utvecklare?

Jag tycker att det finns två olika sidor. Dels måste man förstås vara skicklig rent tekniskt inom området man jobbar. Förutom det tror jag att det viktigaste är att man har en stor nyfikenhet. Tycker man att det är spännande att träffa nya människor, att testa nya saker och att hamna i situationer där man inte har alla svaren i förväg så kommer man att få en kul tid som konsult! Man känner också att man gör mer nytta hos kunden när man kan lyfta fram spännande idéer som man kommer på längs vägen och som egentligen inte alls ingår i uppdragsbeskrivningen.

Finns det någon speciell anekdot från karriären som du vill dela med dig av?

Jag tror nog att några av de allra roligaste projekten har varit sådana där man kastas in i ett nytt, stort projekt hos en kund och får jobba med extremt duktiga kolleger. Speciellt om kollegerna är bra på lite andra saker än man själv är. Man lär sig så enormt mycket i den situationen och det ger så otroligt mycket energi! Jag var i ett stort projekt på ett försäkringsbolag som var väldigt viktigt företaget och där min egen roll som delprojektledare och teknisk arkitekt gav mig många nya utmaningar. Fantastiskt kul! 

Vilken av dina kunskaper har du mest oväntat fått användning för i ett uppdrag?

En verklig högoddsare är nog Erlang... När jag skrev mitt examensarbete på LTH så använde jag Erlang för att visa att det var möjligt att skapa en interaktiv karta med GPS-positionering i mobilen. (Ja, typ Google Maps. Men detta var alltså 1999 och WAP var state-of-the-art i mobil connectivity så sluta skratta. ;-) ) Nu kommer ju funktionell programmering starkt på många fronter. Både i nya språk som Scala, men även som Lambdas i t.ex. Java. Jag hade skrivit av Erlang för länge sedan, men helt plötsligt är kunskaperna därifrån heta!

Additude AB | Södergatan 3, 5 tr. | 211 34 Malmö | 040-53 72 00 | info@additude.se